Espai Vapor

El temps funciona de manera totalment diferent per a La Plata que per a la resta del món. És difícil trobar avui dia una banda que reflecteixi millor el moment on som i cap on anem. Però alhora La Plata és, en tots els sentits, un grup que sembla arribat des d’un altre temps, amb aquest halo de formació clàssica envoltada de romanticisme que resulta gairebé impossible trobar en aquests temps d’exhibiccionisme a les xarxes socials i la cultura del consum ràpid. Tots els seus passos semblen profundament meditats, com si responguessin a un pla mestre que es compleix acuradament des que el grup debutés amb “Un atasco”, un EP de tres cançons que Sonido Muchacho va publicar el 2017.
Després d’”Un atasco” vindria la confirmació definitiva del grup, el seu llarg debut “Desorden”, que els va situar gairebé sense pretendre-ho al capdavant de la nova generació de bandes de guitarres, i molt a prop també d’una nova onada de formacions molt interessades pels sons foscos, de raiganbre postpunk. La Plata han fet el seu camí al marge d’influències externes. Rendint tribut, sí, a formacions com a Décima Víctima als que reconeixen com a mestres i als que han arribat a versionar, tot desenvolupant una línia de treball pròpia que inclou no només un so personalíssim sinó una imatge gràfica que, malgrat la seva cripticisme, ja ha esdevingut marca de la casa.
La publicació el 2022 del seu segon àlbum, “Acción directa”, ve a confirmar el que ja sabíem: que La Plata és una rara avis dins i fora de les nostres fronteres, una formació destinada a convertir-se en objecte de culte per les properes generacions i que nosaltres tenim la fortuna de gaudir aquí i ara en la seva enlluernadora plenitud.